Op 15 januari worden de Oscar nominaties bekend gemaakt door regisseurs JJ Abrams en Alfonso Cuaron, acteur Chris Pine en de president van de Academy Cheryl Boone Isaacs. Hier zijn mijn voorspellingen voor de belangrijkste categorieën (nominaties in alfabetische volgorde):

Best Picture
American Sniper
Birdman
Boyhood
Nightcrawler
Selma
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
The Theory of Everything
Whiplash

De afgelopen jaren waren er 9 films genomineerd voor beste film en ik verwacht dat het dit jaar niet anders zal zijn. Gaat de Academy toch voor een kleiner lijstje dan vallen American Sniper, The Grand Budapest Hotel en Whiplash denk ik af. Ik twijfel of het toch Foxcatcher wordt in plaats van Sniper.
boyhood001Best Achievement in Directing
– Alejandro González Iñárritu voor Birdman
– Ava DuVernay voor Selma
– David Fincher voor Gone Girl
– Morten Tyldum voor The Imitation Game
– Richard Linklater voor Boyhood

Linklater is de grote kanshebber, gevolgd door González Iñárritu. David Fincher heb ik in het rijtje gezet, omdat, zoals vorig jaar, de beste regisseur niet per se de beste film gemaakt hoeft te hebben.

Best Performance by an Actor in a Leading Role
– David Oyelowo voor Selma
– Eddie Redmayne voor The Theory of Everything
– Jake Gyllenhaal voor Nightcrawler
– Michael Keaton voor Birdman
– Steve Carell voor Foxcatcher

The Academy beloont, naar mijn gevoel, liever jongere actrices en oudere acteurs met een nominatie. Daarom denk ik dat Jack O’Connell (Unbroken) met zijn 24 jaar buiten de boot valt. Ondanks dat Bradley Cooper zijn beste rol tot nu toe schijnt te spelen in American Sniper, denk ik dat hij dit jaar geen nominatie krijgt. Ik twijfel over Benedict Cumberbatch in The Imitation Game, maar omdat we al een soortgelijke Brit in het lijstje hebben (Redmayne), ga ik toch voor Carell.
wild-001Best Performance by an Actress in a Leading Role
– Felicity Jones voor The Theory of Everything
– Jennifer Aniston voor Cake
– Julianne Moore voor Still Alice
– Reese Witherspoon voor Wild
– Shailene Woodley voor The Fault in Our Stars

Russell Crowe mag dan denken dat er genoeg goede rollen zijn voor vrouwen, maar ik vind dat er maar weinig keus is voor deze categorie dit jaar. Alleen Jones speelt een rol in één van de 9(!) films waarvan ik verwacht dat ze een nominatie krijgen voor beste film. Zoals ik eerder zei, de Academy beloont graag jong vrouwelijk talent, daarom denk ik dat Woodley tegen de verwachtingen in een nominatie zal krijgen. Ik twijfel tussen Aniston en Rosamund Pike voor Gone Girl, maar omdat ik zelf niet zo onder de indruk ben van Pike, ga ik toch voor Aniston.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role
– Edward Norton voor Birdman
– Ethan Hawke voor Boyhood
– J.K. Simmons voor Whiplash
– Mark Ruffalo voor Foxcatcher
– Tom Wilkinson voor Selma

Alleen de eerste 4 namen sprongen eruit voor mij als kanshebbers. Na lang denken heb ik Tom Wilkinson op het lijstje gezet. Op andere lijstjes zag ik Miyavi staan, maar dat moet een grapje zijn toch? Want ik vond hem verschrikkelijk slecht in Unbroken.
emmastone-birdman001Best Performance by an Actress in a Supporting Role
– Emma Stone voor Birdman
– Laura Dern voor Wild
– Meryl Streep voor Into the Woods
– Patricia Arquette voor Boyhood
– Rene Russo voor Nightcrawler

Okay, nu ga ik tegen mijn eigen theorie in dat jongere actrices worden beloond met nominaties, want ik heb Keira Knightley voor The Imitation Game niet op mijn lijstje staan. Ik heb het gevoel dat Nightcrawler het onverwachts goed gaat doen bij de Academy en daarom ga ik voor Russo. Meryl Streep krijgt een nominatie, omdat zij Meryl Streep is.

Welke films denk jij dat er genomineerd worden? En welke regisseurs, acteurs en actrices?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

5 reacties

 1. Gisteren Bridman gezien en The Imitation Game. Die vind ik allebei niet Oscarwaardig (of juist daarom wel). Boyhood vond ik tegenvallen. Als ik naar de genomineerde kijk dan hoop ik op Whiplash. Heb je ook een voorspelling voor beste buitenlandse film? Ik hoop daar op The Selfish Giant, maar die zal wel niet genomineerd worden.

  1. Ik vond Boyhood ook tegenvallen, maar ik ben bang dat die gaat winnen.

   Nee, ik heb weinig gelezen over buitenlandse films de laatste tijd dus ik heb geen idee wie de kanshebbers zijn dit jaar. Ik had nog niet van The Selfish Giant gehoord, maar net even bekeken op IMDB. Waarom denk je dat die niet genomineerd wordt?

   1. Persoonlijke smaak denk ik. Ik zie hem niet of nauwelijks terugkomen op de jaarlijstjes. Gelukkig zijn er ook nog genoeg andere mooie films te zien 🙂

 2. Leuke lijst! 😀 Ik ben benieuwd hoeveel je er goed hebt! Ik zou zelf graag zien dat Benedict een Oscar wint voor The Imitation Game, maar of dat gaat lukken? 😛

  1. Ik denk dat het Keaton of Redmayne wordt die gaat winnen. De kans is in ieder geval groot dat Benedict een nominatie krijgt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *