Films Films Films

Op weg naar Oscars 2015: favoriete Best Picture nominee die niet won

Op 22 februari worden de 87e Academy Awards uitgereikt. In de komende periode tot de uitreiking van de bekende beeldjes besteden we extra aandacht aan de films en acteurs en actrices die eerder een Oscar wonnen of genomineerd waren voor deze gerenommeerde filmprijs.

bestpicture-nominees001Vandaag kijken we naar de films die wel genomineerd werden voor Best Picture, maar die de Oscar uiteindelijk niet wonnen. Het komt zelden voor dat mijn favoriete genomineerde film wint. Het jaar 2000 is zo’n beetje de uitzondering, met winst voor American Beauty, al had ik het ook niet erg gevonden als The Green Mile of The Sixth Sense hadden gewonnen. Er zijn een aantal jaren geweest waar het toch iets harder aan kwam dat mijn favoriet niet won. In 1999 won niet Saving Private Ryan, maar Shakespeare in Love. In 2011 won The King’s Speech en niet Darren Aronofsky’s Black Swan. En de grootste shock is misschien wel dat The Shawshank Redemption, ondanks 7 nominaties, geen enkele Oscar won, dus ook niet voor Best Picture. Nu had ik in mijn hoofd dat Driving Miss Daisy dat jaar had gewonnen, maar gelukkig is het iets minder erg, want Forrest Gump is de Best Picture winnaar van 1995. Even voor de factcheckers: Driving Miss Daisy won in 1990.

Het was moeilijk om een favoriete film te kiezen uit alle films die niet wonnen. The Shawshank Redemption is misschien de meest voor de hand liggende keuze. Over Black Swan heb ik vorige week nog geschreven toen ik Natalie Portman koos voor mijn favoriete Best Actress winnende performance. Ik ga voor: Inglourious Basterds van Quentin Tarantino.

inglouriousbasterds001Inglourious Basterds was één van de 10(!) films die in 2010 genomineerd was voor Best Picture. The Hurt Locker won dat jaar. Ik weet niet of het terecht was, want ik heb die film nog steeds niet gezien. Ik weet het: shame on me. Terug naar Basterds: deze film heb ik tweemaal in de bioscoop gezien en de tweede keer vond ik de film nog beter! Ten eerste: de film ziet er prachtig uit! Ik heb altijd een zwak voor mooie cinematography. Christoph Waltz is fantastisch als Landa en ik was zeer blij dat hij de Oscar voor beste mannelijke bijrol won. Vanaf zijn eerste scène was hij perfect. En trouwens, die hele eerste scène met Denis Menochet was briljant. Ook de rest van de cast was top: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Til Schweiger en Daniel Brühl. Alleen die cameo van Mike Myers vond ik niet bij de toon van de rest van de film passen. Het leek meer of Myers dacht dat hij op de set van Austin Powers 4 stond. Tarantino leverde met Basterds een hilarische, spannende en mooie film af.

Welke voor Best Picture genomineerde film die uiteindelijk niet won is jouw favoriet?

Meer op weg naar Oscars 2015:
Favoriete Best Actress winnende performance
Een review van 2004 Best Picture nominee Mystic River

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

8 reacties

 1. Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn, maar zelf ga ik voor Black Swan 🙂 Aan de andere kant moet ik toegeven dat ik de Oscars tegenwoordig niet meer zo belangrijk vind.

  1. Aan de ene kant vind ik dat ook niet, omdat van die pretentieuze films altijd de meeste kans maken en er te weinig wordt gekeken naar komedie of genre films. Aan de andere kant vind ik het altijd wel weer leuk om erover te speculeren en te klagen 😉

   1. Natuurlijk, het is een moment in het jaar waar iedereen het over dezelfde dingen heeft 😉

 2. Ik ga voor Milk in 2008. Hoewel ik Slumdog Millionaire ook goed vond, vond ik Milk echt er boven uit steken dat jaar. Met een schitterende rol voor Sean Penn. Verder sluit ik mij aan bij Nostra. De Oscars zorgen voor meer frustraties dan vreugde.

 3. Ik sluit me aan bij Inglourious Basterds. Wat een heerlijke revange-film was dat toch met een goede cast, fijne afwisseling van plotlijnen en geweldige humor. Ik ga nog steeds stuk om Brad Pitts scene met Christoph Walz waarin Brad Italiaans “spreekt”. Daarbij voeg ik graag nog Inception toe uit 2010 omdat die film een geweldige cinematografische belevenis was. Echt zonde dat die niet Best Picture won destijds.

  1. Oh beide films die ik noemde waren natuurlijk uit 2010 haha. En ze hadden dus allebei mogen winnen, maar The Hurt Locker kaapte de prijs weg :p

  2. Ah nee dat klopt ook niet. Ik ben lekker bezig zeg, excuses. Ik lees dat Basterds genomineerd was in 2010 en Inception in 2011 🙂

   1. Leuk dat je ook gaat voor Basterds! 2011 was een zware race met 10 films die genomineerd waren. Inception was wel een goede kanshebber inderdaad, maar helaas, The King’s Speech won. Ik was zelf aan het hopen voor Black Swan toentertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *