Empire magazine vroeg zijn lezers om te stemmen op de 100 greatest movie characters of all-time. Er zijn duizenden stemmen binnengekomen en de volledige lijst is op EmpireOnline.com te vinden. Wat mij al snel opviel is het gebrek aan vrouwelijke personages op de lijst. Maar 10 van de 100 personages op de lijst van Empire zijn vrouwelijk. Er wordt vaak gezegd dat er weinig goede rollen zijn voor vrouwen. Geeft deze lijst dat weer? Zijn er weinig goede vrouwelijke rollen waaruit wij kunnen kiezen voor het maken van deze lijst? Of ligt het er aan wat er wordt verstaan onder de benaming ‘greatest movie characters’? Great characters lijken voornamelijk gezien te worden als heldhaftig, stoer en sterk. Ook een overtuigende bad guy wordt vaak gezien als een great character.

gonegirl003Hier de enige 10 vrouwelijke personages van de 100 greatest movie characters of all-time:
#100. Edna Mode van The Incredibles (2004)
#093. Wednesday Addams van The Addams Family films (1991, 1993)
#075. Lisbeth Salander van The Girl with the Dragon Tattoo films (2009) en de remake (2011)
#069. Marge Gunderson van Fargo (1996)
#058. Sarah Connor van The Terminator films (1984, 1991, 2015)
#057. Katniss Everdeen van The Hunger Games films (2012-2015)
#054. Amélie Poulain van Amélie (2001)
#043. Amy Dunne van Gone Girl (2014)
#023. The Bride van Kill Bill (2003-2004)
#005. Ellen Ripley van de Alien franchise (1979-1997)

Wat opvalt is het aantal vrouwelijke personages met ‘mannelijke’ eigenschappen. Stoere ass-kickers als Sarah Connor, Katniss Everdeen en Ellen Ripley bevinden zich tussen Wolverine, Rocky Balboa, Jules Winnfield en Batman. Marge Gunderson heeft een als politieagente een ‘mannelijke’ baan en ook vrouwen als Amy Dunne en Lisbeth Salander laten niet zomaar over zich heen lopen.

clueless001Cher is ook great, maar op een andere manier
Het is misschien moeilijk om een ‘great’ vrouwelijk personage te bedenken die niet aan deze mannelijke kenmerken voldoet. De eerste character die in mij opkomt is Cher Horowitz, gespeeld door Alicia Silverstone in de komedie Clueless. Cher is een quotable tiener met een goed hart. Ze is het populairste meisje van de school zonder de mean girl te hoeven uithangen. Ze houdt zich vooral bezig met mode en de liefde in plaats van het redden van de wereld. Maakt dat Cher minder ‘great’ dan Lisbeth of Katniss? Zoals Cher zelf zou zeggen: as if!

Een vergelijkbaar personage is Elle Woods (Reese Witherspoon) van Legally Blonde die haar kennis over beauty en mode gebruikt om een rechtszaak te winnen. Ander voorbeeld: frêle ballerina Nina Sayers, gespeeld door Natalie Portman in Black Swan. Niet bepaald een stoere dame, maar wel één die je aan het denken zet.

Een ‘great’ personage hoeft in mijn ogen geen stoere, heldhaftige ass-kicker te zijn. Het belangrijkste is dat een personage goed uitgewerkt is en meer is dan alleen stoer, mooi of slim etc. Als het personage dan ook nog eens de wereld redt.. nou dan is dat mooi meegenomen. 😉

Welke vrouwelijke personages vind jij ‘great’?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

4 reacties

 1. HELEMAAL MEE EENS!! Zo, die hoofdletters waren nodig :P. Elle Woods was zeker een van de eerste namen die in mijn hoofd opkwam, en dan zou je denken van misschien zitten er gewoon minder komediepersonages tussen, maar zelfs Ace Ventura zit er tussen. Dan vind ik Elle Woods of Cher Horowitz toch meer iconisch. Maarja, je moet erbij bedenken dat het grootste deel van de stemmers natuurlijk mannen zijn. Als hierop op bijv. Cosmopolitan gestemd zou worden dan zou het lijstje natuurlijk weer compleet anders zijn.

  Behalve de dames die jij al genoemd hebt vind ik ook Celia Foote (The Help), Olive Pendergast (Easy A), Selina Kyle (Batman Returns) – wat ik een heel opvallende misser vind, net als: Natasha Romanoff (Avengers) en Hit-Girl (Kick-Ass) geweldige vrouwelijke personages (stiekem ook Regina George uit Mean Girls. Waar zouden we zijn zonder haar quotes? :P). Het valt op dat heel vaak de mannelijke tegenspelers van geprezen films wel in de lijst zitten, maar de vrouwelijke niet. Zoals bijv van Star Wars, The Avengers, Batman films.

  Ik vind deze quote ook wel heel erg passen bij het gemis van vrouwen in deze lijst:
  “Screw writing “strong” women. Write interesting women. Write well-rounded women. Write complicated women. Write a woman who kicks ass, write a woman who cowers in a corner. Write a woman who’s desperate for a husband. Write a woman who doesn’t need a man. Write women who cry, women who rant, women who are shy, women who don’t take no shit, women who need validation and women who don’t care what anybody thinks. THEY ARE ALL OKAY, and all those things could exist in THE SAME WOMAN. Women shouldn’t be valued because we are strong, or kick-ass, but because we are people. So don’t focus on writing characters who are strong. Write characters who are people.”

  1. Goede quote! En zeker één die bij dit artikel past! Thanks voor het posten, want ik had die quote nog niet gezien.

   Ik ben het met je eens dat het waarschijnlijk voornamelijk mannen waren die gestemd hadden en dat de lijst er anders uit had gezien als meer vrouwen hadden gestemd. Natasha en Hit-Girl vind ik ook opvallende missers en zelf had ik Regina George ook op de lijst willen zien.

 2. Ik had Amélie Poulain graag wat hoger gezien. Geweldige film en een zeer vrouwelijke rol. Van begin tot eind genieten. Misschien had ik ook wel Jodie Foster (The Silence of the lambs of Nell), Meryll Streep (The Iron Lady) of Helen Mirren (The Queen) verwacht. De laatste twee ook in een leidende rol – en dus voor de buitenwereld misschien wel ‘mannelijke’ rol – zie ik nu.

  1. Ik had ook verwacht dat Clarice (Foster) op de lijst zou staan. Amélie heb ik nog niet gezien, maar goed om te horen dat een zeer vrouwelijke rol ook op de lijst staat. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *