EmotionelereactiesblogathonNa het succes Vijf Zintuigen Blogathon van de Filmkijker, heeft nu ook de Filmliefhebber een blogathon georganiseerd, namelijk de Emotionele Reacties Blogathon. De volgende emoties staan tijdens deze blogathon centraal: Verdriet, Angst, Woede, Afkeer en Plezier. Bij elke emotie beschrijft de blogger zijn of haar associatie met een film, serie of een aspect rondom het kopen en kijken van films.

Hieronder vind je mijn vijf keuzes voor de blogathon:

Verdriet
upUp (2009) vind ik één van de betere Pixar films, maar het is ook een film die ik niet graag kijk. Het is mooi om te zien hoe Carl en Ellie elkaar hebben gevonden en dat ze hun leven met elkaar hebben gedeeld. Maar wanneer Ellie overlijdt, grijpt me dat toch elke keer weer aan. En pink ik ook een traantje weg. Als je iemand hebt van wie je houdt dan begrijp je vast wat ik bedoel.

Angst

Ik hou van horrorfilms, maar vind ze niet zo snel eng. Toch werd ik wel angstig toen ik naar The Descent (2005) van Neil Marshall keek. Niet zozeer vanwege de creepy grot monsters, maar vanwege het claustrofobische gevoel dat ik van de film kreeg. De film gaat namelijk over zes vriendinnen die een grot gaan verkennen en vast komen te zitten. Speleologie is duidelijk niets voor mij.

Woede
Films kunnen een hoop plezierige emoties oproepen, maar wanneer een film slecht in elkaar zit dan kan ik wel wat woede voelen. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens het kijken van de romcom Two Night Stand (2014) met Miles Teller en Analeigh Tipton. Hier komt een SPOILER ALERT:

twonightstandIn de film beleven Teller en Tipton een two night stand, nadat Tipton na hun one night stand niet weg kan door een sneeuwstorm. Tegen het einde van de film komt zij erachter dat Teller al een vriendin heeft. Hoewel hij een aanwijzing had gevonden dat zijn vriendin het uit wil maken, is dit nog niet gebeurd en haalt hij met deze one night stand op een passief-agressieve manier naar haar uit. Tipton is natuurlijk boos en gaat weg. Teller kiest uiteindelijk voor Tipton en probeert haar terug te vinden door haar te laten arresteren! Even is ze boos, maar uiteindelijk komt het goed. En toen dacht ik: WTF? Waarom kiest ze voor die loser? Is ze zo wanhopig om een vriend te krijgen dat ze dit soort gedrag accepteert? Is het tegenwoordig romantisch om iemand te laten arresteren? Wie heeft dit bedacht?! Ik word alweer boos als ik hier aan denk!

Afkeer


Bron: ph0enix98.tumbler.com

Bij afkeer moet ik meteen denken aan de manier waarop Cher (Alicia Silverstone) vol afkeer “as if!” zegt in de teen movie classic Clueless (1995). Nu Clueless alweer 20 jaar oud is, vind ik dat “as if!” wel weer een comeback mag maken.

Plezier

Er zijn een aantal films die ik met veel plezier steeds weer opnieuw kan kijken zonder dat de film saai wordt. De eerste film die in mijn hoofd opkomt, die ook nog eens veel plezier uitstraalt, is Empire Records (1995). Een fijne film met een heerlijke soundtrack over jongeren die in muziekwinkel Empire Records werken. De film speelt zich af op één dag, namelijk Rex Manning Day, de dag dat hasbeen popster Rex Manning een bezoek brengt aan de winkel voor een signeersessie. Renée Zellweger, Liv Tyler, Robin Tunney, Ethan Embry en Anthony LaPaglia zijn o.a. te zien in de film.

Paul, bedankt voor het organiseren van deze leuke blogathon!

Een overzicht van de deelnemende blogs vind je op filmliefhebber.com!

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

18 reacties

 1. Interessante keuzes. De opening van Up is inderdaad fantastisch goed gedaan en Pixar is niet bang de emoties te bespelen. Two Night Stand was inderdaad een vreemde film waarbij dat einde totaal niet logisch was…helemaal mee eens. The Descent heb ik niet gezien, is trouwens ook het geval voor de laatste twee films, al moet ik zeggen dat ik Clueless eigenlijk nog wel een keertje moet kijken.

  1. Thanks! Ben blij om te horen dat ik niet de enige ben die z’n vraagtekens had bij Two Night Stand.

   Clueless is toch wel een klassieker binnen z’n genre en zeker een aanrader. 🙂

 2. Haha, leuk bericht en leuk dat je voor Clueless hebt gekozen bij afkeer. Leuke film trouwens die ik soms nog wel met plezier kijk.

  1. Thanks! Ik heb Clueless al zo vaak gezien, maar ik blijf het een leuke film vinden. 🙂

 3. Mooi lijstje 🙂 begin van Up zorgde bij mij ook voor een hoop tranen en werd spontaan claustrofobisch van The Descent.

  1. Dank! Ja, gemeen hoor van Pixar om ons zo te laten huilen! Gelukkig maakt de rest van de film wel een hoop goed 😉

   Ja, ik ook! Vind ik wel knap gedaan dat zo’n film je zo’n claustrofobisch gevoel kan geven.

 4. Two Night Stand wou ik nog zien, maar nu echt niet weer. Inderdaad: WTF?!

  1. Eigenlijk kan ik je de film niet aanraden, maar aan de andere kant is het einde ook weer zo belachelijk dat je het misschien zelf moet ervaren :p

   Als dit maar niet de toekomst van de romcom is, want dan gaat er iets gruwelijk mis!

   1. Haha, ik dacht nog van “waarschijnlijk ga ik ‘m toch wel kijken” want dat wil ik inderdaad gewoon zien.

 5. Ik ben nu wel heel benieuwd naar Empire Records. En Up was inderdaad wel zielig. die oude man was redelijk (best wel eigenlijk) nors, maar deed alles uit liefde voor zijn vrouw. Mooier kan niet.

  1. Ja, Empire Records! Totaal geen filmhuis film, maar wel heel leuk 😀

   Hij was zeker nors, maar dat is niet vreemd gezien het verdriet wat hij heeft. Vond het mooi om te zien dat hij zichzelf later weer openstelde voor anderen en voor avontuur.

 6. Up is heel herkenbaar en een erg goede keuze

  The Descent is zo claustrofobisch als het maar zijn kan inderdaad

  Bij Plezier had ik al het idee dat je voor Empire Records zou gaan….

  Clueless moet ik nog een keer gaan kijken (is te lang geleden) en Two Night Stand ben ik eigenlijk wel benieuwd naar geworden.

  1. Haha ben ik zo voorspelbaar? Maar ik zag dat jij ook Empire Records had genoemd! :p

   Volgens mij trek je de verkeerde conclusie na mijn rant over Two Night Stand 😉

   1. Nee hoor. Juist door alle negativiteit wil ik m zien

 7. Up! Dat is idd een goeie. Clueless is een film die mijn zus vroeger vaak keek en ik stiekem ook dan toch wel leuk vond. Misschien maar weer eens koekeloeren naar Stacy Dash en Alicia Silverstone.

  1. Haha! Clueless blijft leuk 🙂

 8. […] artikel was toch wel de emotionele reacties Blogathon. Nostra van De Filmkijker, Gwen van Be Cool, Sodapop, Daphne van Cinefille.nl, De Protagonisten, Kurt, Patricia van Mcurl.nl, Marieke en Miron van Miss […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *