Vijf zintuigenZien, Horen, Proeven, Ruiken en Voelen. Onze zintuigen staan centraal tijdens de vijf zintuigen blogathon van de Filmkijker, in samenwerking met podcasters MovieInsiders en blog Karamel Kinema. Wat is het idee achter deze blogathon? In de woorden van Nostra:

“Voor elk van deze zintuigen schrijf je de associatie op die jij met elk zintuig hebt. Dit kan een bepaalde film of scene zijn of iets wat met de ervaring van het kijken naar films te maken heeft (bijvoorbeeld de geur van popcorn).”

Ook zin om mee te doen? Bekijk de officiële aankondiging van de blogathon op de site van de Filmkijker. Hieronder vind je mijn vijf keuzes voor de blogathon:

Zien
tcm2003-001Ik hou van mooie films. En met mooi bedoel ik niet het thema van de film, maar de prachtige beelden die het verhaal vertellen. Zo heb ik een enorme zwak voor The Texas Chainsaw Massacre remake met Jessica Biel in de hoofdrol. Dit had zo’n slechte film kunnen zijn, maar in handen van regisseur Marcus Nispel is het niet alleen een goede remake geworden, maar ook één met de mooiste beelden.

Horen
scream001Mijn eerste associatie bij ‘horen’ is de openingsscène in Scream met Drew Barrymore. Het gaat niet om haar geschreeuw, maar om het moment dat zij popcorn aan het maken is en Ghostface haar nog vrij onschuldig vraagt wat het geluid is dat hij hoort. Daarnaast heeft Scream een uitstekende score gecomponeerd door Marco Beltrami en doet de aanwezigheid van het nummer Red Right Hand van Nick Cave in de eerste 3 delen mij ook altijd denken aan de films.

Proeven
chef002Ik krijg nog altijd trek wanneer ik denk aan de feel good movie Chef van Jon Favreau. Wanneer ik al dat lekkers voorbij zie komen in de film dan kan ik het al bijna proeven…

Ruiken

Waarom is dit mijn associatie bij ruiken?! Het eerste wat in mijn hoofd op kwam was de stink palm scène van de Kevin Smith komedie Mallrats, waarin Brodie (Jason Lee) Mr. Svenning (Michael Rooker) een stink palm geeft. In dit geval ben ik blij dat we nog geen geurtelevisie hebben.

Voelen
frozen002In de horrorfilm Frozen komen drie vrienden vast te zitten in de stoeltjeslift van een ski resort die de komende dagen gesloten is. Nadat Parker (Emma Bell) even heeft geslapen, ontdekt zij dat haar hand vastgevroren is aan de veiligheidsbeugel. Het pijnlijke moment dat zij haar hand van de beugel af probeert te trekken voel je bijna zelf.

Nostra, bedankt voor het organiseren van deze leuke blogathon!

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

14 reacties

 1. Leuk dat jij bij proeven ook aan Chef dacht. Daarnaast ben ik wel heel erg benieuwd naar de scene in Frozen. Lijkt me vrij pijnlijk om zo los te komen.

  1. De scène zelf staat op YouTube, maar ik kan je de hele film aanraden. Zeker in deze hitte 😉

 2. Leuk dat je meedoet aan de blogathon!

  Grappig om te zien dat jij voornamelijk voor de horrorfilms gegaan bent! En bij proeven dacht ik ook aan Chef (en Hiro Dreams of Sushi), maar ben uiteindelijk voor iets anders gegaan.

  1. Ja, ik ging niet expres voor horror, maar blijkbaar denkt mijn brain als eerste in die richting :p

 3. […] hier invulling aan geven. Bekijk bijvoorbeeld al die van de Filmliefhebber, De Protagonisten en Be Cool, Sodapop. Ik kijk uit naar de artikelen van andere […]

 4. Hahaha, de stinkpalm. Mallrats is fantastisch! Goede keuze Gwen 😉

  1. Haha dank! snootchie bootchies! 😉

 5. Oh, die laatste bij ‘voelen’! Ik heb de film niet gezien, maar alleen door dat plaatje voel ik de pijn al. Gatver haha.

  1. Dan heb ik een goede keuze gemaakt bij ‘voelen’! 😉

 6. […] Kijk vooral ook eens bij andere deelnemers zoals De Filmkijker, Filmliefhebber, De Protagonisten en Be Cool, Sodapop. […]

 7. Bij het noemen van prachtige beelden zou The Texas Chainsaw Massacre één van de laatste titels zijn die mij te binnen schoot maar gezien de stills is er geen woord van gelogen. Voor mij is het te lang geleden dat ik deze heb gezien om het me goed voor de geest te halen.

  Scream bevat een iconische scène; hele goede keuze.

  Chef heb ik ook genoemd. Jij en ik zijn niet de enige.

  Die scène uit Frozen herinner ik me wel ja. Zeer, zeer, zeer pijnlijk.

  1. Ik was even bang dat je mijn keuze voor ‘zien’ finaal ging afkraken, maar ik ben blij dat je je toch kan vinden in mijn keuze. 🙂

   Wanneer het kan ga ik voor Scream. Het is mijn favoriete film :p

   Hoe kunnen we niet voor Chef gaan? Het ziet er allemaal zo lekker uit!

 8. […] het succes Vijf Zintuigen Blogathon van de Filmkijker, heeft nu ook de Filmliefhebber een blogathon georganiseerd, namelijk de […]

 9. […] het succes van de 5 zintuigen blogathon heeft De Filmkijker opnieuw een blogathon […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *