De-Filmkijker-De-Tien-Beste-Acteurs-Estafette-blogathonPatricia van Mcurl appte me vorige week met de vraag of ze me kon taggen voor iets mysterieus. Toen ik De Tien: Beste acteurs “estafette race” op De Filmkijker zag verschijnen, voelde ik de bui al hangen. Voor mij was het niet zo moeilijk om te bedenken wie ik van het lijstje wilde schrappen, maar wel heel moeilijk om een acteur te kiezen die ik wilde toevoegen. Ik vind heel veel acteurs leuk en goed, maar bijna al die acteurs halen niet het niveau van de acteurs die al op de lijst staan. Na heel lang nadenken heb ik een keuze kunnen maken.

Maar wat is eigenlijk het idee achter deze estafette race?
Nostra heeft een lijst gemaakt van de in zijn ogen 10 beste acteurs. Aan het einde van zijn post, net zoals bij een echter estafette race, geeft hij het stokje over aan een andere blogger (dat hoeft overigens geen filmblogger te zijn). Deze blogger, in dit geval Patricia, moet één acteur van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en vervolgens vervangen door haar eigen keuze (natuurlijk ook onderbouwd). Aan het einde van de post wordt het stokje weer doorgegeven aan een volgende blogger. Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan waarbij er een lijst ontstaat waarover er min of meer consensus is dat dat de beste acteurs zijn. Daarnaast is het ook een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe blogs.

De regels
– Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd
– Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Ik blijf deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers)
– Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race

De top 10
Nostra heeft het stokje doorgegeven aan Patricia en zij heeft Matthew McConaughey van zijn lijstje geschrapt en vervangen door Michael Fassbender. Hieronder zie je mijn top 10:

detien-gyllenhaalJake Gyllenhaal
Gyllenhaal is mijn persoonlijke favoriet van deze lijst. Een inventieve acteur die steeds weer in zijn rollen weet te verdwijnen. Denk aan zijn sterke optredens in o.a. Donnie Darko, End of Watch, Enemy en Nightcrawler.

detien-deniroRobert De Niro
Dirty Grandpa vergeten we maar even, maar verder is De Niro een ijzersterke acteur met een indrukwekkende staat van dienst. Onlangs heb ik nog erg genoten van zijn optreden in The Intern.

detien-pacinoAl Pacino
Net als De Niro een ijzersterke acteur met een aantal uitstekende films op zijn cv.

detien-hoffmanPhilip Seymour Hoffman
Dankzij zijn sterke rollen in twee van mijn favoriete films, Almost Famous en Magnolia, heb ik geen keus en moet ik Hoffman wel op mijn lijstje laten staan.

detien-phoenixJoaquin Phoenix
Phoenix weet steeds weer te verrassen als acteur. Sinds zijn rollen in Return to Paradise en 8MM is hij voor mij een acteur om in de gaten te houden.

detien-oldmanGary Oldman
Ik heb vaak nare associaties met de naam Gary Oldman en dat komt door zijn optreden in Léon van Luc Besson. Maar wanneer ik hem weer in andere films zie, dan vergeet ik spontaan zijn gestoorde Stansfield.

detien-lewisDaniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis zien we helaas niet meer zo vaak, maar als hij weer eens in een film opduikt, dan levert hij een sterke performance af. Dit is een man die 3 Oscars heeft!

detien-fassbenderMichael Fassbender
Ik had eigenlijk niet zoveel met Fassbender, zelfs niet na Shame, totdat ik zijn optreden in X-Men: Apocalypse zag. Er is een hoop mis met die film, maar Fassbender is zoveel beter dan het materiaal wat hij krijgt en trekt de film naar zich toe met zijn emotionele performance.

detien-brandoMarlon Brando
Brando is natuurlijk een legende, maar ik moet bekennen dat ik nog nooit één van zijn films heb gezien. Ik heb overwogen om hem om die reden te schrappen, maar dat vond ik niet helemaal eerlijk dus ben ik toch voor een acteur gegaan van wie ik veel films heb gezien, maar nooit zoveel indruk op mij maakt.

Wie gaat eruit en wie komt erbij?
Vast geen populaire keuze, maar ik schrap recente Oscar-winnaar Leonardo DiCaprio van het lijstje. Op zich vind ik Leo een prima acteur, maar ik blijf hem zien als Leo. In mijn belevenis kan hij niet in zijn rollen verdwijnen, zoals de andere acteurs op dit lijstje. Sorry, Leo.

Maar wie komt er dan bij?

detien-bruhlDaniel Brühl
Ik heb lang zitten twijfelen en toen dacht ik opeens aan Daniel Brühl. Van zijn charmante optreden in Good Bye Lenin! tot zijn indrukwekkende vertolking van Niki Lauda in Rush, Brühl is altijd goed. Hoewel zijn rol als bad guy Zemo in Captain America: Civil War niet goed is uitgewerkt, wist Brühl toch sympathie op te wekken en dat vind ik een knappe prestatie. Al met al vind ik Daniel Brühl een sterke, maar ondergewaardeerde acteur.

Aan wie geef ik het stokje door?
Zo, nu weten jullie mijn top 10. Ik geef het stokje door aan De Protagonisten. Ik ben zeer benieuwd wie zij gaan kiezen nu Michael Fassbender al op de lijst staat. 😉 Ze hebben tot volgende week woensdag de tijd om hun artikel online te zetten. Succes! 🙂

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

29 reacties

 1. Ow wat een druk. Maar goed dat Fassbender er inderdaad al in staat. Wij gaan aan de slag 🙂

  1. Ben heel benieuwd! 🙂

  2. Zeer benieuwd naar jullie lijst Protagonisten! We gaan het zeker in de gaten houden 😉

 2. Ik vind het een bijzonder spannende race met een aantal onverwachte keuzes. Jammer van Leo, maar hij zou van mij waarschijnlijk ook gesneuveld zijn. Een aantal van mijn favorieten staan nog altijd niet op de lijst. Benieuwd wie De Protagonisten gaan toevoegen of laten verdwijnen…

  1. Ben benieuwd wie jij gaat toevoegen als je aan de beurt bent!

 3. Dit is echt een leuke race! 🙂

  1. Ja, echt een leuk idee!

 4. Wow 🙂 ik zag zowel de geschrapte acteur als de toegevoegde acteur niet aankomen! Dit maakt me nog nieuwsgieriger naar het uiteindelijke lijstje en daarnaast ga ik me maar eens wat meer verdiepen in jouw toegevoegde acteur, want ik ken hem alleen van Civil War.

  1. Haha ik denk graag out of the box. 😉

   Welke acteur dacht je dat ik ging schrappen van het lijstje?

 5. Jammer om Leo te zien gaan! Maar alhoewel ik niet zo snel aan Brühl zou denken was hij wil goed in de films waarin ik hem zag, maar of hij tot de beste toen behoort? Ik twijfel 🙂

  1. Natuurlijk had ik bijv. voor Tom Hanks of Denzel Washington kunnen gaan, maar dat zijn ook weer acteurs waar ik zelf niet zoveel mee heb. Dan ga ik liever voor een acteur die ik goed vind en van wie ik zijn werk ook graag kijk. Maar ik ben me er geheel van bewust dat Brühl niet lang op het lijstje zal staan.

 6. Ik ben ook niet zo’n fan van Leonardo DiCaprio, dus ik begrijp je keuze 😉

  1. Gelukkig! Ben blij om het te horen. 🙂

 7. Leo eruit? Die zag ik niet aankomen 😉 Je toevoeging ken ik eigenlijk alleen van Rush. Daarin was hij wel fenomenaal als Niki Lauda!

  1. Haha jammer voor Leo, maar als ik eerlijk ben had ik er nog wel meer uit het lijstje willen gooien 😉

 8. Daniel Brühl, de man die in The Fifth Estate ook zo goed was. Tja ik heb zelf ook niet heel veel met DiCaprio. Ik zie toch telkens dezelfde man alleen in andere situaties en tijden.

  Erg leuk deze estafette.

  1. The Fifth Estate heb ik nog niet gezien, maar staat op mijn lijstje, voornamelijk vanwege Brühl.

 9. Onverwachte entry maar zeker geen slechte acteur die Daniel Brühl. Vanaf Inglorious Bastards eigenlijk op mijn radar verschenen. In Rush vond ik hem foutloos als Nicky Lauda waarmee hij Chris Hemsworth dwong tot een van zijn beste performances tot nu toe te komen.

  1. In Inglourious Basters vond ik hem ook erg goed. 🙂

 10. Leuk! Leonardo is natuurlijk een geweldige acteur en ik zou hem niet zo snel vervangen voor Brühl. Hoewel hij zoals eerder gezegd fenomenaal is in Inglourious Basterds en Rush.

  1. Ik moest toch iemand schrappen, Paul. :p

 11. […] wordt doorgegeven, of het kan zelfs zo zijn dat je niet aan de beurt komt. Gelukkig dacht Gwen van Be Cool, Sodapop daar anders over, want nadat zij aan de beurt was, heeft ze het stokje aan ons doorgegeven. Aan ons […]

 12. […] om in aanraking te komen met nieuwe blogs. Ondertussen passeerden al drie blogs de revue: Mcurl, Be Cool, Sodapop en De Protagonisten. Deze laatsten gaven het stokje nu door aan mij. De zenuwen gieren door mijn […]

 13. […] Pingback: De Tien: Beste acteurs “estafette race” – BE COOL, SODAPOP […]

 14. […] en meer • Verslag van Amsterdam Comic Con 2016 • Review: Scream – seizoen 2 • De Tien: Beste acteurs “estafette race” • Maak ruimte in je boekenkast: funny ladies Kendrick, Faris en Behrs delen hun memoires […]

 15. […] in deze estafette race wilt lezen, kun je een bezoekje brengen aan: De Filmkijker | Mcurl | Be Cool, Sodapop | De Protagonisten | Kurt Blogt | PLCoyote | Wilco Born | Fresh Bananaz | Filmliefhebber | Miss […]

 16. […] vorige deelnemers Tot nu toe hebben de volgende filmbloggers de lijst aangepast: Mcurl, Be Cool, Sodapop, De Protagonisten, Kurt blogt, Wilco Born, Fresh Bananaz, Filmliefhebber, Miss-Movie, Reviews & […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *