Films Films Films

13x Cate Blanchett in Manifesto – vanaf 5 oktober in de bioscoop

Niet horror gerelateerd, maar wel de moeite waard: Manifesto met Cate Blanchett. Lees hieronder het persbericht:

De onvolprezen actrice Cate Blanchett brengt in MANIFESTO fragmenten uit beroemde negentiende en twintigste-eeuwse manifesten tot leven: variërend van het communisme tot Dogma, virtuoos gekoppeld aan dertien personages, onder wie een dakloze man, een fabrieksarbeider en een poppenspeler. Na de video-installatie, die eerder dit jaar zeer succesvol tijdens het Holland Festival te zien was, is vanaf 5 oktober de bioscoopversie van Julian Rosefeldt’s MANIFESTO te zien in de Nederlandse filmtheaters.

Een keurige moeder bidt aan tafel voor de lunch, terwijl haar zoons en echtgenoot ongeduldig luisteren. “Ik ben voor een kunst die je aantrekt, zoals een broek; waarin gaten vallen, zoals in sokken; een kunst die gegeten wordt als een stuk taart, of verlaten met grote minachting, als een stuk stront.” Deze woorden komen uit een manifest van popart-kunstenaar Claes Oldenburg uit 1961 en worden uitgesproken door Cate Blanchett, in een van haar dertien rollen in MANIFESTO. Dit is een onderdeel uit Julian Rosefeldt’s uitzonderlijke film, waarvoor hij putte uit de statements van meer dan vijftig kunstenaars en andere denkers. Rosefeldt en Blanchett creëren fascinerende werelden, die de teksten in een onverwacht hedendaagse context plaatsen.

Julian Rosefeldt (1965, Duitsland) studeerde architectuur in München en Barcelona. Als kunstenaar staat hij bekend om zijn complexe, visueel indrukwekkende film- en video-installaties, variërend van documentair werk tot fictie. Hij is ook fotograaf. Zijn werk werd in talloze internationale musea geëxposeerd en opgenomen in de vaste collectie van onder andere het Museum of Modern Art in New York.

MANIFESTO ging in première tijdens het Sundance Film Festival en was eerder dit jaar te zien tijdens IFFR.

De videoinstallatie in de pers:
‘Iedereen moet deze grootse, overweldigende, filminstallatie gaan zien.’ ★★★★★ – NRC Handelsblad
‘Fantastisch acteerwerk en weergaloze beelden’ ★★★★★ – de Volkskrant

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

1 Reactie

  1. Heb ‘m gisteren bekeken en ik vond het wel een interessante ervaring, maar dit is zeker geen titel waar iedereen van zal kunnen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *