Het is het einde van het jaar en dat is in film wereld de tijd om lijstjes te maken. Hier een overzicht van mijn favoriete films en favoriete performances van het jaar.

Films die ik heb gezien (in alfabetische volgorde):
And Soon the Darkness, Attack the Block, Bad Teacher, Battle: Los Angeles, Black Swan, Blue Valentine, Bridesmaids, Captain America: The First Avenger, Cowboys & Aliens, Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules, Don’t Be Afraid of the Dark, Drive, Drive Angry 3D, Fast Five, Final Destination 5, Glee the Concert Movie, Gnomeo & Juliet, Green Lantern, The Hangover Part II, Hanna, Horrible Bosses, Just Go With It, Limitless, The Mechanic, Never Let Me Go, New Year’s Eve, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, Rango, Rio, Scream 4, Season of the Witch, Shark Night 3D, The Smurfs, Source Code, Stake Land, Sucker Punch, Super 8, The Thing, Trolljegeren, Tucker & Dale vs Evil, Unknown, X-Men: First Class.

Films die ik nog moet zien:
50/50, A Very Harold & Kumar Christmas, Abduction, The Adjustment Bureau, The Change-Up, Colombiana, Contagion, Crazy Stupid Love, The Green Hornet, Friends with Benefits, Fright Night, The Help, Hop, The Ides of March, In Time, Insidious, J. Edgar, Midnight in Paris, Mission: Impossible – Ghost Protocol, Moneyball, Monte Carlo, No Strings Attached, One Day, Paul, Puss in Boots, Rise of the Planet of the Apes, The Roommate, Something Borrowed, Thor, Tinker Tailor Soldier Spy, Tower Heist, We Need to Talk About Kevin, What’s Your Number?, Your Highness, Zookeeper (en vast nog meer films).

Mijn 5 favoriete films van het jaar (favoriet, niet beste films!):
1) Black Swan
Mooie psychologische thriller met een prachtrol voor Natalie Portman!
2) Tucker & Dale vs Evil
Jongeren die worden lastig gevallen door enge hillbillies terwijl ze aan het kamperen zijn? Nee, dit keer niet! Tucker en Dale zijn gewoon op vakantie en snappen niet waarom al die jongeren zelfmoord plegen rond hun vakantiehuisje. Briljant bedacht en uitgevoerd!
3) Final Destination 5
Na deel 4 had ik heel lage verwachtingen voor Final Destination 5, maar gelukkig werd ik blij verrast door deze film. Een verhaal waar over is nagedacht, redelijk uitgewerkte personages en betere acteurs zorgen er voor dat FD5 één van de beste delen is uit deze filmserie.
4) Hanna
Saoirse Ronan speelt Hanna, een meisje dat getrained is om een moordenaar te zijn. Met deze rol bewijst de 17-jarige actrice opnieuw haar talent. Mooi gefilmd ook! Een film om niet snel te vergeten.
5) Scream 4
Als grote Scream-fan had ik deze film liever hoger op mijn lijstje gezet. Helaas viel de film toch een beetje tegen. Het motief van de killer(s) blijf ik zwak vinden, maar gelukkig is er genoeg om van te genieten. Het is fijn om onze oude vrienden Sidney, Dewey en Gale na al die jaren weer te zien.

Mijn minst favoriete films van het jaar:
1) Bridesmaids
Overrated. Vriendje en ik weten nog steeds niet wat er leuk moet zijn aan deze film. Ik kon alleen Rose Byrne waarderen.
2) Season of the Witch
Deze film wilde ik gewoon snel vergeten en dat is gelukt. Geen idee meer wat er precies gebeurt, maar mijn ‘dislike’ blijft sterk.
3) Rango
Ik ben geen groot fan animatiefilms. Ik vind ze dan ook of helemaal leuk of helemaal niet leuk. Rango trok me totaal niet. Jammer.
4) Trolljegeren
Het Noorse Trolljegeren, ofwel Trollhunter, is gemaakt in Blair Witch-style, maar dan met hele grote trollen. En het is nog saaier ook.
5) Sucker Punch
Ik had deze film graag goed willen vinden. Maar elke keer dat het verhaal over ging naar de actievolle fantasiewereld, haakte ik af. Geen geslaagd experiment, Zack Snyder.

Mijn top 5 favoriete performances van het jaar (in alfabetische volgorde):
1) Cameron Diaz (Bad Teacher)
2) Michelle Williams (Blue Valentine)
3) Natalie Portman (Black Swan)
4) Ryan Gosling (Blue Valentine)
5) Saoirse Ronan (Hanna)
Williams, Portman, Gosling en Ronan speelden allemaal mooie rollen in hun films. Diaz is wat mij betreft een stuk leuker en grappiger dan al die Bridesmaids bij elkaar.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *