Ryan Gosling vierde gisteren zijn 31e verjaardag en dat vieren we (een beetje laat) met een lijstje! Ryan zit al jaren in de business. Hij begon bij de Mickey Mouse Club met Britney, Christina en Justin en inmiddels speelt hij hoofdrollen in grote films en heeft hij een Oscar-nominatie op zak. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een aardige carrière achter de rug.

1. Breaker High (1997-1998)
Goed, Amerikanen kennen Ryan van de Mickey Mouse Club. Maar als je rond mijn leeftijd bent, ken je Ryan waarschijnlijk nog van de comedy serie Breaker High met Tyler Labine (Tucker & Dale vs Evil). Het ging over een groepje scholieren op een schip. Ryan speelde Sean, als ik het me goed herinner, een wannabe ladies man. Ik kon Ryan toen al waarderen, maar ik zou je niet geloofd hebben als je me toen had verteld dat hij binnen 10 jaar voor een Oscar genomineerd zou worden.

2. The Believer (2001)
Ryan liet zich voor het eerst van zijn serieuze kant zien in The Believer. Hij speelde de joodse Danny Balint die een neo-nazi wordt. Ryan werd voor zijn rol genomineerd voor een Independent Spirit Award, werd gezien als veel belovend talent en volgende The Believer op met rollen in Murder by Numbers met Sandra Bullock en The United States of Leland.

3. The Notebook (2004)
En toen speelde Ryan, 24 en normaal lang en slungelig, ineens de hoofdrol in romantisch drama The Notebook met Rachel McAdams. The Notebook kreeg goede reviews en werd ook een financieel succes. Ryan werd in één klap een stuk bekender, in ieder geval bij alle vrouwen. En laten we niet vergeten wat er gebeurde toen Ryan en Rachel Best Kiss wonnen bij de MTV Movie Awards.


*zwijmel* Ryan had vervolgens waarschijnlijk jaren lang carrière kunnen maken met het maken van romantische films (zie Matthew McConaughey), maar Ryan zou Ryan niet zijn als hij niet weer iets anders wilde doen.

4. Half Nelson (2006)
Voor zijn rol als middelbare school leraar met een drugsprobleem in Half Nelson kreeg Ryan op 26-jarige leeftijd zijn eerste Oscar-nominatie. Hoewel Forest Whitaker won voor The Last King of Scotland, verstevigde Ryan met Half Nelson zijn positie in Hollywood.

5. Blue Valentine (2010)
Ryan speelt in Blue Valentine, volgende week te koop, opnieuw een sterke rol. Samen met Michelle Williams speelt hij een getrouwd stel met relatieproblemen. Verwacht geen mierzoete Hollywood film, maar vooral veel drama. Ryan werd voor zijn rol genomineerd voor een Golden Globe. Eigenlijk moet je deze film wel gezien hebben als je houdt van Ryan en/of Michelle, want ze spelen mooie rollen.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *