thehungergames002Battle Royale (2000) is een Japanse film die moeilijk te vertalen is naar Amerikaanse begrippen. De film gaat over een schoolklas die gedwongen wordt deel te nemen aan de Battle Royale Act. Ze hebben drie dagen de tijd om elkaar te vermoorden en the last one standing is de winnaar. Wanneer er na 3 dagen meer dan één scholier nog leeft, dan gaan ze alsnog allemaal dood doordat hun halsband dan ontploft. In Amerika hebben ze geprobeerd om een remake van de grond te krijgen, maar scholieren die elkaar dood maken, dat ligt nogal gevoelig daar door onder andere Columbine.

Vanaf woensdag draait The Hunger Games in de bioscoop, wat sterk doet denken aan Battle Royale. Jennifer Lawrence speelt Katniss, een meisje dat in Panem woont, het 12e district. Het Capitool kiest jaarlijks een jongen en een meisje uit ieder district om mee te doen aan The Hunger Games, een Battle Royale-achtig “spel” dat op televisie wordt uitgezonden. Het jongere zusje van Katniss, Prim, wordt uitgeloot, en Katniss besluit in haar plaats mee te doen aan The Hunger Games. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanne Collins en is dus niet bedoeld als remake van Battle Royale. Deze film komt wel het meest in de buurt van een remake.

Goed, dacht Amerika, dan nemen we het Battle Royale principe en geven we het een twist. In The Condemned (2007) met Vinnie Jones worden gevangenen voor een internet show op een eiland gedropt. In deze film wint the last one standing zijn vrijheid terug. Niet dat deze gevaarlijke mensen in tegenstelling tot de scholieren in BR veel motivatie nodig hebben om elkaar te vermoorden, maar ze dragen allemaal een bom om hun enkel die na zoveel uur afgaat. Het verschil is dat ze ook de bom van hun tegenstander af kunnen laten gaan voordat de tijd om is.

The Condemned brengt me naar de aanleiding van deze post, namelijk Gamer (2009) met Gerard Butler. Deze film heb ik gisterenavond zitten kijken. Gamer is wel weer een stapje verder van het BR principe af, maar ook in deze film zijn invloeden te zien. Hier “vechten” door gamers bestuurde gevangenen voor hun vrijheid. Wie 30 games overleeft, krijgt zijn vrijheid terug. Nou ja, in principe dan hè?

Overigens vind ik niet dat er een remake van Battle Royale moet komen, omdat de Japanse film al zo goed is en dus moeilijk te overtreffen is. Gewoon Nederlandse ondertiteling aan en kijken als je BR nog niet gezien hebt. En ik ben ook heel benieuwd naar The Hunger Games!

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *