Review: Fifty Shades of Grey (2015)

poster-fiftyshadesofgreyOnzekere studente Anastasia Steele (Dakota Johnson, 21 Jump Street) ontmoet de knappe miljardair Christian Grey (Jamie Dornan, Once Upon a Time). Zij valt al snel voor de succesvolle entrepreneur, maar hij heeft weinig interesse in een normale relatie. Christian heeft namelijk een bepaalde voorkeur in de slaapkamer.

Beoordeling
Fifty Shades of Grey begon ooit als Twilight fan fiction. Schrijfster E.L. James heeft er op één of andere manier een succesvolle boekenreeks van weten te maken. Ik heb de boeken zelf nooit gelezen en vanuit mijn omgeving hoor ik alleen maar hoe slecht geschreven de boeken wel niet zijn. De fans van de boeken worden niet teleurgesteld, want Fifty Shades de film is ook behoorlijk slecht geschreven. Ik vond de film hilarisch (behalve het einde) en dat kan niet de bedoeling zijn geweest. De dialogen klinken onnatuurlijk en bij sommige scènes kreeg ik last van plaatsvervangende schaamte en niet eens tijdens de seksscènes! Ana en Christian komen niet over als echte mensen en dat heeft vooral met het script te maken. Dakota Johnson doet aardig haar best om er wat van te maken, maar Jamie Dornan heeft geen uitstraling en komt houterig over. En dat terwijl ik hem in Once Upon a Time als de sheriff, ofwel The Huntsman, wel charmant vond.

Erg sexy of erotisch is de film ook niet. Na alles wat ik over de boeken gehoord heb, is Fifty Shades de film behoorlijk mild. Ik vind het wel enigszins zorgelijk dat er vrouwen zijn die denken dat het gedrag van Christian romantisch is. Hij is een creepy stalker die controle wil hebben over Ana’s hele leven. Hij heeft heel wat therapie nodig om over zijn childhood trauma’s heen te komen, want vergeleken met Christian Grey lijkt Dexter Morgan een normaal functionerend persoon. Ik heb niets tegen BDSM als het binnen een gelijkwaardige relatie gebeurt, maar Christian behandelt Ana op geen enkel moment als zijn gelijke. Doordat hij knap en rijk is lijkt zo’n man en/of relatie misschien aantrekkelijk, maar als hij lelijk en arm was geweest had de film meer op een aflevering van Criminal Minds geleken.

Waarom een sterke actrice als Marcia Gay Harden in deze film zit? Geen idee. Misschien is ze fan van de boeken. Eloise Mumford speelt een aardige bijrol als de huisgenote van Ana. De rest van de cast is niet echt het vermelden waard, want ze zijn nauwelijks in beeld.

Conclusie
De enige reden waarom Fifty Shades of Grey nog zoveel sterren krijgt is omdat de film zo slecht was dat het toch vermakelijk was.

rating-2halfstars

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *